Verktøy for ernæringsoppfølging
APPetitus er et resultat av et forsknings prosjekt mellom Oslo, Bærum, Drammen, Tvedestrand kommuner, UiO, Norsk Regnesentral, AS, Oslo Medtech og med professor Anne Moen ved UiO som prosjektleder. Det finnes få, om noen, andre digitale hjelpemidler rundt ernæringsoppfølging. APPetitus er et nevnt verktøy i St.meldingen "Leve hele livet", tabell 1.9 og Nasjonal Handlingsplan for bedret kosthold side 97 og side 18 i oppsummeringen.
Innfri "Leve hele livet"!
APPetitus treffer hovedutfordringene som beskrives i “Leve hele livet” reformen veldig bra:
MANGLENDE SYSTEMATISK OPPFØLGING
APPetitus er et verktøy for både kartlegging og oppfølging av kosthold og ernæring.
FÅ MÅLTIDER OG FOR LANG NATTFASTE
APPetitus oppfordrer til mellommåltider i tillegg til fire hovedmåltider, og stimulerer til å bruke hele måltidsdøgnet.
MANGLENDE SOSIALT FELLESSKAP
Video er integrert i APPetitus som gir mulighet for digitalt selskap under måltidet.
LITE MANGFOLD OG VALGFRIHET
APPetitus gir inspirasjon til mangfold og gi den enkelte muligheter til å velge i ulike matretter.
LANG AVSTAND MELLOM PRODUKSJON OG SERVERING
APPetitus kan gi inspirasjon og motivasjon til å anrette matretten, og til å varme opp eller lage mer egen mat.
Hvordan kan APPetitus brukes i kommunen?
Appen er et lavterskel verktøy som gir hjelp til helsepersonell i å utføre lovpålagte tiltak og gir mulighet til å aktivisere flere rundt pasienten i arbeidet med å sikre riktig kosthold både i forebygging og behandling. Reformen fremhever 5 viktige løsninger:
1. Det gode måltidet 2. Måltidstider 3. Valgfrihet og variasjon 4. Systematisk ernæringsarbeid 5. Kjøkken og kompetanse lokalt
APPetitus vil for veldig mange kunne være verktøyet som svarer på disse løsningene enten brukeren er hjemmeboende eller på institusjon.
Pasientsikkerhetsprogrammet?
Er din kommune bruker av Pasientsikkerhetsprogrammet? Vi tror APPetitus kan være et nyttig verktøy i tiltakspakken for forebygging av underernæring.
TILTAK 1 – GJØR EN RISIKOVURDERING
Vurdering av ernæringsmessig risiko bør inkludere kartlegging av matinntak, noe som kan være utfordrende å innhente presis informasjon om. APPetitus kan bidra til å lette dette arbeidet.
TILTAK 2 - GJENNOMFØR EN INDIVIDUELL KARTLEGGING
Inkluderer videre kostregistrering og kartlegging av årsaker som bidrar til redusert inntak. APPetitus kan brukes for detaljert informasjon om den enkeltes matinntak.
TILTAK 3 - GI TILSTREKKELIG ERNÆRING
Inkluderer blant annet utarbeidelse av en individuell ernæringsplan. Bruk gjerne APPetitus for å innhente informasjon nåværende matinntak og evaluering underveis av ernæringsplanen
TILTAK 4 - OVERFØRING AV INFORMASJON
Risikovurderingen og ernæringsplanen bør helst dokumenteres i journal. APPetitus kan enkelt brukes for overføring av informasjon om den enkeltes matinntak mellom ulike behandlere.
Bruksområder
- Utredning og avklaring av ernæringsinntak
- Oppfølging av ernæring generelt: hjemme, sykehus og på helsehus, bolig med service eller sykehjem
- Aktivisere bruker og pårørende i å forebygge og følge opp næringsinntak
- Skape matlyst og inspirere til å lage mer mat selv
- Hjelp til å bruke hele måltidsdøgnet, skape måltidsstruktur og hjelp til å huske
- Kan brukes for utfordringer med både over- og undervekt
- Gir oversikt over registrert mat og drikke - og det kan være dokumentasjon i journal på en enkel måte (pdf vedlegg)
- Støtte for å sette opp handleliste for innkjøp, basert på egne ønsker og sendt til avtalt mottaker; pårørende eller handlehjelp
- Mulighet for digitalt selskap integrert som mulighet for å sette opp video samtale
Trenger du input til fagdager eller konferanser?
Vi har laget foredrag om ernæring og bruk av digitale støtteverktøy for bedret forebygging, kartlegging og behandling.
Vi kommer gjerne til deres arrangement og kan tilpasse foredrag, samtaler og demonstrasjoner til deres behov.
Kontakt oss på epost: kontakt@appetitus.no eller ring daglig leder Anni Onsager på tlf: +47 934 34 111.