Amina – elsker mat med mye smak

Amina er 78 år og bor sammen med mannen sin. Hun har elsket å lage mat hele livet og er en flink kokk. Hun lager både norske retter og mat som har sin opprinnelse i andre land og har kjøkken hyllen full av krydder.  Hun har vært syk og akkurat kommet hjem fra sykehuset. Hun har gått mye ned i vekt og trenger å spise ofte. Hun trenger ikke hjelp til å finne på retter men til å bli minnet på at hun må spise nok.  Rehabilitetshjemmet der hun var på opphold har lastet ned appen APPetitus på hennes nettbrett og viser henne hvordan hun kan bruke den for å sikre at hun spiser ofte og mye nok. Når hun ikke finner det hun vil spise i rettene som presenterer trykker hun på generell meny eller valgfri retten. Da kan hun spise hva hun vil bare det tilsvarer ca det hun skal ha i seg på det aktuelle måltidet.

I India der hun er født spiser de omelett og ganske like retter som her til frokost. Da kan hun velge en norsk rett som ligner. Om hun virkelig skal kose seg og inviterer på lang søndagsfrokost så lager hun poha og har masse tilbehør. Da trykker hun på den valgfrie frokosten, som skal brukes for alle typer normale frokoster i det landet eller stedet en kommer fra. Det er så godt at hun må legge inn to porsjoner.

Etter to måneder er legen fornøyd med vekten og hun kan slutte å bruke appen. Men Amina vet at hun lett kan glemme å spise og fortsetter stort sett med å bruke den. Den gir en god påminnelse og hun lærer seg flere norske retter også, Det er lettvint for oppskriften står under valget og hun kan lett huske hva hun skal kjøpe ved å legge den til handlelisten.

Hennes venninde Rajaji sliter med diabetes og har også tatt appen i bruk for å gå ned i vekt og spise sunnere. De bruker appen til å snakke om mat og ofte spiser de sammen ved å bruke videoen.

 

Ulike krydder i skåler
Indisk familie feirer bursdag